Το μέλι: Χρυσάφι για την υγεία και την ομορφιά μας!
Η ιστορία
Το μέλι αποτελεί εδώ και χιλιετίες ένα σπουδαίο φάρμακο της φύσης και είναι από τα προϊόντα με τις περισσότερες αναφορές στη μυθολογία, την ιστορία και την παράδοση των περισσότερων λαών. Οι Αιγύπτιοι, οι Σουμέριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Σύριοι και οι Χετταίοι είχαν εντάξει το μέλι στη διατροφή τους ως θεραπευτικό μέσο. Στην Ελλάδα, μάλιστα, η αξία του ήταν ιδιαίτερα αναγνωρισμένη. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά ως προσφορά για τους θεούς, ενώ η αμβροσία, που χάριζε στο Δωδεκάθεο την αθανασία, λέγεται ότι περιείχε βασιλικό πολτό. Ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι οι άνθρωποι που τρώνε μέλι αποκτούν πιο ζωηρό χρώμα, ενώ ο Πυθαγόρας διαπίστωσε ότι το μέλι εξαφανίζει τη σωματική κόπωση. Ο Διοσκουρίδης στα συγγράμματά του υπογράμμισε τη διατροφική, αλλά και τη φαρμακολογική του σημασία. Ο Δημόκριτος υποστήριζε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μέλι διατηρούν το νεανικό τους σφρίγος, μέχρι τα βαθειά γεράματα. Η αναλγητική, επουλωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του μελιού ήταν γνωστή στους αρχαίους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν κάθε είδους τραύμα είτε από ασθένεια είτε από τραυματισμό.
Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τέλος, το μέλι χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τους τραυματίες του ρώσικου στρατού για την επούλωση των πληγών τους. Με το πέρασμα των ετών και την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας επιβεβαιώθηκε ότι το μέλι έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα συστατικά, οι ιδιότητες και οι χρήσεις
Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αμινοξέα, ένζυμα και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Xάρη στα θρεπτικά δραστικά συστατικά του, αποτελεί πηγή ενέργειας, αναζωογόνησης και τόνωσης του οργανισμού. Παραδοσιακά, οι διάφορες ποικιλίες μελιού έχουν χρησιμοποιηθεί σε θεραπευτικές εφαρμογές, όπως π.χ. μέλι θυμαριού για την καλή λειτουργία του αναπνευστικού, μέλι καστανιάς για τα γαστρεντερικά προβλήματα, μέλι ερείκης για την αντισηπτική και διουρητική δράση του, μέλι από ευκάλυπτο γιατί μαλακώνει το βήχα κ.ά. Ως τροφή, μία κουταλιά μέλι κάθε πρωί χαρίζει αίσθηση ευεξίας και τονώνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού. Το μέλι, όπως τρέφει το σώμα, έτσι τρέφει και το δέρμα. Για αιώνες χρησιμοποιούνταν σε παρασκευάσματα σχετικά με την ομορφιά. Λέγεται ότι η Κλεοπάτρα έκανε μπάνιο με μέλι και γάλα. Διαθέτει σημαντικές επουλωτικές και εξισορροπητικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα επιταχύνει την ανανέωση των ιστών. Όταν τοποθετείται σε πληγές βοηθά τον μολυσμένο ιστό, αναστέλλοντας και αποτρέποντας την ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων, βακτηρίων και μυκήτων. Επίσης, με την επάλειψη των πληγών με μέλι παρατηρείται υποχώρηση της φλεγμονής, υποχώρηση του οιδήματος γύρω από την πληγή και μεγάλη ελάττωση του πόνου. Με το πολύπλοκο σύμπλεγμα δραστικών στοιχείων που περιέχει, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιποίηση, την ανανέωση και την ανάπλαση της επιδερμίδας. Kαθώς έχει την ικανότητα να έλκει, να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, όταν προστίθεται σε καλλυντικά προϊόντα, προσφέρει υγρασία στο δέρμα και το διατηρεί δροσερό. Το μέλι μπορεί επίσης να καθαρίσει το πρόσωπο και τους φραγμένους πόρους. Τα ένζυμα που βρίσκονται στο ακατέργαστο μέλι είναι υπεύθυνα για το άνοιγμα των πόρων και την απομάκρυνση οποιονδήποτε ουσιών έχουν δημιουργηθεί μέσα στους πόρους. Το μέλι περιέχει μεγάλο αριθμό συστατικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος για την φροντίδα της ομορφιάς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν:
1. Προστατευτικό: Το οφέλη του μελιού στην επιδερμίδα είναι πάρα πολλά, αλλά ας ξεκινήσουμε με το πως μπορεί να την προστατεύσει. Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά, αντιμυκητιασικά και αντι-μικροβιακές ιδιότητες για να προστατεύσει το δέρμα σας από την περιβαλλοντική καταστροφική επίδραση και να βοηθήσει ακόμη και στη θεραπεία των πληγών, των εξανθημάτων και την καταπολέμηση των μολύνσεων του δέρματος.
2. Ενυδατικό: Το μέλι είναι ένα φυσικό ενυδατικό, που αν χρησιμοποιείται τακτικά, μπορεί να απαλύνει ακόμα και τα πιο ξηρά δέρματα ή μαλλιά. Μπορείτε να εφαρμόσετε λίγο μέλι στο πρόσωπό σας ή το λαιμό μόνο του ή και αναμεμειγμένο με άλλα φυσικά συστατικά για να δημιουργήσετε ένα προϊόν βαθιάς ενυδάτωσης!
3. Αντιγηραντικό: Μία από τις συχνότερες ανησυχίες στην φροντίδα του δέρματος είναι η μείωση των σημαδιών γήρανσης. Χρησιμοποιώντας το μέλι σαν μια θεραπευτική αγωγή φροντίδας του δέρματος μπορείτε να βοηθήσετε το δέρμα σας να διατηρηθεί νεανικό! Οι ελεύθερες ρίζες είναι τοξικά μόρια που μπορούν να βρεθούν σχεδόν οπουδήποτε. Το φυσικό μέλι με τα αντιοξειδωτικά του, βοηθά στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών από το περιβάλλον και κρατά το δέρμα σας φρέσκο και ανανεωμένο!
4. Θρεπτικό: Τα οφέλη του μελιού λειτουργούν εσωτερικά και εξωτερικά. Μπορείτε να φάτε μέλι για να θρέψετε το σώμα σας εσωτερικά ή να το εφαρμόσετε τοπικά για να θρέψετε το δέρμα και τα μαλλιά σας. Το μέλι είναι γεμάτο από θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο που μπορούν να βοηθήσουν το δέρμα να αναγεννηθεί και να προωθήσει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων για ένα υγιές και υπέροχο δέρμα.
5. Καθαριστικό: Το μέλι λειτουργεί πραγματικά καλά στο να καθαρίζει, τρέφοντας παράλληλα το δέρμα σας με σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Το φυσικό ένζυμο του μελιού, όταν αναμειχθεί με νερό, μπορεί να δημιουργήσει ένα ήπιο αντισηπτικό για βαθύ καθαρισμό του δέρματος χωρίς να αφαιρεί από το δέρμα σας τα φυσικά έλαια του. Δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο ή πιο φυσικό από αυτό!
6. Ενάντια στην ακμή: Το μέλι εκτός όλων των άλλων μπορεί να δράσει ενάντια στην ακμή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μια μικρή ποσότητα μελιού και να την τοποθετήσετε πάνω σε κάθε σπυράκι. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και ξεπλυθείτε. Το μέλι διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων της ακμής και την εξάλειψη των κηλίδων. Δοκιμάστε αυτήν την θεραπεία καθημερινά και θα δείτε σταδιακή βελτίωση στο δέρμα σας!
Άλλες συνταγές
Για το πρόσωπο
Για βαθύ καθαρισμό: Τα ένζυμα του μελιού καθαρίζουν σε βάθος τους πόρους του δέρματος.
Απαλή απολέπιση: Τα αντιοξειδωτικά, τα πολύτιμα ένζυμα και τα άλλα θρεπτικά συστατικά του μελιού θρέφουν, καθαρίζουν και ενυδατώνουν το δέρμα. Αναμειγνύετε δύο κουταλιές μέλι με μία κουταλιά μαγειρική σόδα για να φτιάξετε μια κρέμα απολέπισης για όλο το σώμα. Η μαγειρική σόδα βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, επιτρέποντας έτσι στα νέα κύτταρα να έρθουν στην επιφάνεια.δάσους
Mάσκα για ενυδάτωση: Aναμείξτε 2 κουταλιές μέλι με 2 κουταλάκια φρέσκο πλήρες γάλα. Aπλώστε το μείγμα αυτό στο πρόσωπο και στο λαιμό, κάνοντας απαλό κυκλικό μασάζ. Aφήστε το 10 λεπτά και μετά ξεπλυθείτε με χλιαρό νερό. (Για τις πιο μεγάλες ηλικίες, ιδανικό είναι το μείγμα να έχει ζεσταθεί ελαφρά.)
Mάσκα για πολύ αφυδατωμένες επιδερμίδες: Ξεδιψάστε την επιδερμίδα σας και δώστε της έξτρα τροφή με τη μάσκα με μέλι που προτείνουμε, ιδανική για τις επιδερμίδες με τάση ξηρότητας ή τις ιδιαίτερα αφυδατωμένες επιδερμίδες. Για την παρασκευή της: Aραιώστε μισό κουταλάκι από μέλι δάσους, με μισό κουταλάκι ζεστό νερό. Στη συνέχεια, προσθέστε το σε μία φυτική κρέμα βάσης μαζί με 20 σταγόνες λάδι jojoba και ανακατέψτε καλά (διατηρήστε τη μάσκα στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 2 μήνες). Eφαρμογή: Aπλώστε ένα πλούσιο και ομοιόμορφο στρώμα σε καθαρό δέρμα. Aφήστε τη μάσκα να δράσει για 10-15 λεπτά και στη συνέχεια απομακρύνετε την ποσότητα που δεν έχει απορροφηθεί, ξεπλένοντας με νερό ή σκουπίζοντας το πρόσωπό σας.
Mάσκα για σύσφιγξη: Aνακατέψτε 2 κουταλιές μέλι, το ασπράδι από ένα ωμό αυγό, ένα κουταλάκι γλυκερίνη (θα τη βρείτε σε όλα τα φαρμακεία) και προσθέστε λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα να πάρει τη μορφή κρέμας. Aπλώστε το μείγμα στο πρόσωπο και το λαιμό και αφήστε το για 10 λεπτά. Ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Για τα ξηρά μαλλιά
Μάσκα ενυδάτωσης: Το μέλι χαρίζει στα μαλλιά λάμψη χωρίς να τα βαραίνει. Αναμειγνύετε μία κουταλιά μέλι με δύο κουταλιές λάδι καρύδας για να φτιάξετε μια ενυδατική μάσκα για τα μαλλιά. Το λάδι καρύδας εισχωρεί σε βάθος στην τρίχα, χαρίζοντας απαλότητα και λάμψη. Απλώνετε το μείγμα σε νωπά μαλλιά (όχι στις ρίζες), το αφήνετε για 20 λεπτά και ξεπλένετε καλά με άφθονο νερό.
ΠΗΓΕΣ:
http://www.dimiwise.gr/2016/10/meli-fysiko-katharistiko-prosopou.html
http://www.vita.gr/beauty/doityourself/arthro/2020/meli-to-ygro-xrysafi/